Door Sander Schreuder
Het belooft een mooie sportzomer te worden met als één van de hoogtepunten de Olympische Spelen in Parijs. Eén van de koningsnummers tijdens de Olympische Spelen is de 100 meter sprint. Legendarische atleten zoals Usain Bolt en Florence Griffith-Joyner schitterden in dit nummer en maakten geschiedenis. Hoe bereidden deze atleten zich voor op het behalen van de gouden medaille op de Olympische Spelen?
Usain Bolt behaalde in 2008 in New York een wereldrecord met 9,72 seconden, in de voorbereiding naar de Olympische Spelen in Peking. Als topsporter wilde hij nog beter presteren op de Olympische Spelen. Hij wilde zijn wereldrecord evenaren. Maar hoe? Is het voldoende om nog harder te trainen en simpelweg gewoon harder te gaan lopen?
Om nog beter te presteren en uiteindelijk zijn eigen wereldrecord te verbeteren is hij in zijn voorbereiding heel gericht gaan werken met een concreet plan en op zoek naar verbeteringen op verschillende vlakken:
Trainingsregime
Techniekverbetering: Veel aandacht voor het verbeteren van zijn start, die aanvankelijk als zijn zwakke punt werd beschouwd. Dit omvatte explosiviteitstraining en reactietraining.
Snelheid en kracht: Sprintoefeningen, gewichtstraining en core-stability oefeningen om zijn algehele kracht en snelheid te verbeteren.
Voeding en herstel
Voeding: Bolt volgde een strikt dieet om zijn energieniveau te optimaliseren en zijn lichaam in topvorm te houden.
Herstel: Reguliere massages, ijsbaden en voldoende slaap waren cruciaal voor zijn herstel en blessurepreventie.
Mentale voorbereiding
Visualisatie: Visualisatietechnieken om zich mentaal voor te bereiden op races en om zijn prestaties te verbeteren.
Competitieve mindset: Opbouwen van zelfvertrouwen en het omgaan met druk waren belangrijke onderdelen van zijn mentale training.
Wedstrijdervaring
Deelname aan verschillende internationale wedstrijden en Diamond League-evenementen om wedstrijdervaring op te doen en zijn vorm te testen.
Met als resultaat een wereldrecord tijdens de Olympische Spelen met 9,69 seconden. Slecht 0,03 seconde sneller dan in New York. Het was dit het allemaal waard. Jazeker!
Wat kunnen we hiervan leren in organisaties?
Tijdens audits ervaar ik dat de voorgestelde verbetermaatregelen vaak neerkomen op ‘we gaan beter…, meer …, en sneller …’ Hoewel deze maatregelen door de extra aandacht vaak tijdelijk succes opleveren, leiden ze zelden tot duurzame veranderingen.
Verbeteren: gerichter en duurzamer
Om gerichter en duurzamer te verbeteren, is het belangrijk om:
- Je sterkten en zwakten te kennen: Begrijp wat je organisatie goed doet en waar verbeteringen nodig zijn.
- Risico's en kansen te identificeren: Weet welke risico's en kansen je organisatie tegenkomt, zoals marktomstandigheden, concurrentie, stijgende rentes, en de beschikbaarheid van personeel en faciliteiten.
- Onderliggende oorzaken van prestaties te analyseren: Kijk naar je huidige prestaties en identificeer vooral de oorzaken van afwijkingen.
In een organisatie ben je, nog meer dan een atleet zoals Usain Bolt, afhankelijk van je omgeving: je klanten, concurrenten, en de algehele marktomstandigheden. Daarom is het cruciaal om deze aspecten voortdurend te monitoren en te begrijpen.
Plan van aanpak
Om een effectief plan van aanpak te ontwikkelen, moeten alle onderdelen die bijdragen aan de prestatie, oftewel je speerpunten, worden meegenomen. Het is cruciaal om de verbetermaatregelen voortdurend te monitoren en het plan van aanpak regelmatig te evalueren. Dit proces van trial-and-error vereist geduld, motivatie en doorzettingsvermogen om echte resultaten te bereiken. Het is daarbij belangrijk om plezier te hebben in wat je doet.
Misschien dat de huidige Olympische Spelen net te vroeg komen om te pieken, je kunt nu wel een solide basis leggen voor de volgende Olympische Spelen!
Sander Schreuder