De CORBO-norm
'}}

Door Sander Schreuder

Is de CORBO-norm nog actueel?

Onlangs vroeg iemand me of de CORBO-norm nog actueel is. Deze norm is gebaseerd op inzichten uit MMO-onderzoeken, waarbij we diepgaand kijken naar de activiteiten die een monteur uitvoert tijdens uren die productief geklokt staan op een werkorder.

Wat is productiviteit?
In principe beschouwen we de uren waarin een monteur werkt aan taken op een werkorder als productieve uren. We hanteren een richtlijn waarbij verwacht wordt dat een monteur 95% van de tijd productief is, met inachtneming van onvermijdelijke taken zoals opruimen, overleg en wachten op werk.

Essentiële productiviteit
Tijdens MMO-onderzoeken meten we op een vast interval wat monteurs doen. Hierbij onderscheiden we drie categorieën: vaktechnische werkzaamheden, organiserende werkzaamheden en rust & persoonlijke verzorging.

Vaktechnische werkzaamheden, zoals sleutelen of het uitlezen van voertuigen, zijn de activiteiten die direct waarde toevoegen aan het product of de dienst.

Organisatorische werkzaamheden voegen niet direct waarde toe, maar zijn noodzakelijk om het werk te kunnen doen, zoals zoeken naar gereedschap, lopen naar het onderdelenmagazijn, schrijven op een werkorder en overleg met een leidinggevende. Daarnaast meten we ook de tijd voor rust en persoonlijke verzorging onder werktijd. Juist in deze twee categorieën ligt het potentieel om de efficiëntie van het proces te verbeteren.

Door vaktechnische werkzaamheden af te zetten tegen organiserende werkzaamheden, algemene verliestijden en rust en persoonlijke verzorging dan krijgen we inzicht in wat we 'essentiële productiviteit' noemen – de diepere kern van productieve arbeid.

Ontwikkelingen in de afgelopen jaren
De afgelopen jaren zien we een toename in administratieve taken, doordat monteurs meer moeten documenteren. Tegelijkertijd zijn processen beter georganiseerd, waardoor er minder tijd verloren gaat aan wachten of zoeken. Ondanks deze veranderingen blijft de CORBO-norm relevant als maatstaf voor vaktechnische werkzaamheden en de essentiële productiviteit.

De CORBO norm:

De CORBO-norm 3

Wil je meer weten over MMO-onderzoeken? Lees dan hier verder of neem contact met ons op!

Scroll naar boven